17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «HELECOS-10 - Οικολογία και Διατήρηση της Φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης»

 

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους/ες της στο 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριό της, το οποίο θα συνδιοργανώσει με την Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Το Συνέδριο, βάσει των ισχυόντων σήμερα περιορισμών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά εξαιτίας των περιορισμών συνάθροισης και μετακίνησης λόγω της πανδημίας COVID-19 από 14 έως 17 Οκτωβρίου 2021 και έχει τίτλο: «HELECOS-10 - Οικολογία και Διατήρηση της Φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης» (Ecology and the Conservation of Nature: advances and retreats in an age of crisis).

Περισσότερες πληροφορίες και νέα σχετικά με το 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.helecos2020.gr και www.helecos10.gr, ενώ το e-mail επικοινωνίας είναι το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο Συνέδριο, τις οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή των περιλήψεων, τις σημαντικές ημερομηνίες, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Αρχείο ανακοίνωσης σε μορφή pdf

Επιλογή υποτρόφων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)»

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)» θα χρηματοδοτήσει για τα επόμενα τρία (3) έτη την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Ευσταθίας Παυλάκου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του κυρίου Αλέξανδρου Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η επιλογή των υποτρόφων έγινε βάσει της συγκριτικής αποτίμησης και της αξιολόγησης του έργου και των προσόντων όλων των υποψηφίων που είχαν υποβάλει σχετική εμπρόθεσμη αίτηση, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε με κάθε πρόσφορο μέσο. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής των υποτρόφων της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας αφορά την ταξινομική και φυλογενετική ποικιλότητα δύο σημαντικών γενών (Nepeta και Sideritis) της οικογένειας Lamiaceae και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην πορεία του ερευνητικού έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας».

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος

 

Download pdf

Θέσεις διδακτόρων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Προσφέρονται δυο θέσεις υποψήφιων διδακτόρων (ανταποδοτική υποτροφία) στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες επιδοτούνται από Ερευνητικό πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο μήνυμα παρακάτω.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια Εύα Παπαστεργιάδου στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PhD positions - lab of Freshwater Ecology, Biology Department, University of Patras

2 PhD positions are available to begin in May /June 2021 in the lab of Freshwater Ecology of the Biology Department, University of Patras.
The projects are relevant to the understanding of the role of aquatic macrophytes in stream ecosystem dynamics, functional diversity patterns and processes of aquatic assemblages, as well as response of benthic communities to environmental variability and climate related stressors.

The lab has attracted funding from the Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) under the "Monitoring of ecological quality of Greek rivers for the Implementation of Article 8 of WFD 2000/60/EE: samplings and analyses of aquatic macrophytes" research project support.

Successful applicants will have the opportunity to perform research concerning all aspects of bioassessment and aquatic ecosystems processes. [e.g. monitoring and assessment of ecological quality, biotic metrics /indices, environmental DNA, diversity and functional trait patterns, taxonomic composition, species declines and invasions].

We are looking for enthusiastic and motivated individuals with ideally some lab and field experience in biodiversity monitoring techniques and water quality samplings who are good team members to work in close collaboration with other labs from Biology School and HCMR.

The applicants should hold a BSc and MSc in Natural Sciences (Biology, Chemistry, Environmental Sciences or Geosciences). Proven interest in conservation, aquatic ecology and/or biostatistics would be an advantage.

To apply please send a CV to e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Download pdf

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την οικονομική υποστήριξη εκπόνησης δύο (2) διδακτορικών διατριβών σε ΑΕΙ της χώρας με αντικείμενο τη «Χλωρίδα της Ελλάδας»

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)», η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 2 υποψήφιους διδάκτορες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχουν Τομείς ή Εργαστήρια των οποίων το γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: έρευνα χλωρίδας, Συστηματική Βοτανική, Φυτογεωγραφία, Ταξινόμηση Φυτών, Φυλογένεση) και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.

Απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι:

 1. Θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής είτε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, είτε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
 2. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής τους θα πρέπει να αφορά την έρευνα της Ελληνικής χλωρίδας ή/και την ταξινόμηση φυτών μιας ή περισσότερων συστηματικών μονάδων που εξαπλώνονται στην Ελλάδα.
 3. Να είναι κάτοχοι πτυχίων Βιολογικών, Γεωπονικών, Δασολογικών ή Περιβαλλοντικών Επιστημών.
 4. Να έχουν καλή (Β2), πολύ καλή (Γ1) ή άριστη (Γ2) γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Επιπρόσθετα θα συνεκτιμηθούν τα παρακάτω προσόντα:

 • Γνώση δεύτερης γλώσσας (τουλάχιστον καλή γνώση- επίπεδο Β2)
 • Δημοσιεύσεις στο ερευνητικό αντικείμενο
 • Ερευνητική ή/και επαγγελματική εμπειρία

Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι καλύπτουν τις προαναφερόμενες τυπικές προϋποθέσεις να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα εξής:

 1. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία ο/η υποψήφιος/α θα αναπτύσσει συνοπτικά τα κίνητρα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου ερευνητικού αντικειμένου (μέχρι 400 λέξεις),
 2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέχρι 25‐02‐2021 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Δρ. Ιωάννης Μπαζός).

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021 από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, μετά από συνεκτίμηση των προσόντων τους. Οι υποψήφιοι ενδέχεται να κληθούν σε προσωπική συνέντευξη ή τηλεδιάσκεψη.

Για την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία
Παναγιώτης Δημόπουλος
Πρόεδρος Ε.Β.Ε., Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Κατεβάστε την πρόσκληση σε μορφή pdf

Διαδικτυακό Σεμινάριο - Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας - εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R

Το Δ.Σ. της Ε.Β.Ε. σας ενημερώνει ότι εξαιτίας των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας COVID-19, σκοπεύει να διοργανώσει διαδικτυακά το φθινόπωρο (Οκτώβριο ή Νοέμβριο) το σεμινάριο με τίτλο: «Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας- εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R». Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 4 ημέρες και απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή/και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα πρότυπα κατανομής των φυτικών ειδών στον χώρο και τον χρόνο και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται. Είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας ελεύθερου προγραμματισμού R. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο είναι διαθέσιμες στα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Ο Πρόεδρος
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας - εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R [Diversity patterns of the Flora of Greece with applications in R]

Διδάσκοντες: Δρ. Κώστας Κουγιουμουτζής, Δρ. Ελπίδα Καραδήμου, Δρ. Δάνης Κυζιρίδης, Καθ. Π. Δημόπουλος
Τοποθεσία: Αθήνα
Χρονική διάρκεια: 4 ημέρες
Ημερομηνία διεξαγωγής: Θα ανακοινωθεί σύντομα
Κόστος: 100 ευρώ
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα

Σε ποιους απευθύνεται

Κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή/και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα πρότυπα κατανομής των φυτικών ειδών στον χώρο και τον χρόνο και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται. Είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας ελεύθερου προγραμματισμού R (π.χ., εγκατάσταση και φόρτωση βιβλιοθηκών, εισαγωγή αρχείων/δεδομένων).

Επισκόπηση του σεμιναρίου

Λαμβάνοντας υπόψη α) ότι η διαθεσιμότητα βιοτικών και αβιοτικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας έχει αυξηθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία, μέσω της ενσωμάτωσης δεδομένων από ερμπάρια (herbaria) και Μουσεία Φυσικής ιστορίας, καθώς και μέσω δεδομένων της επιστήμης των πολιτών (citizen science) και β) ότι η δυναμική αυτών των δεδομένων παρότι σημαντική, παραμένει προς το παρόν σχετικά αναξιοποίητη, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα:

 1. να εξοικειωθούν, να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν ελεύθερα προσβάσιμες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων (π.χ., GBIF, WorldClim, PaleoClim, TRY – data mining, cleaning and exploration)
 2. να εξοικειωθούν με τη χρήση χωρικών δεδομένων
 3. να εκτιμήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τα πρότυπα της ταξινομικής, φυλογενετικής και λειτουργικής φυτικής ποικιλότητας
 4. να αξιολογήσουν το καθεστώς κινδύνου εξαφάνισης φυτικών ειδών σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN
 5. να αποτυπώσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους γραφικά, δημιουργώντας εικόνες και γραφήματα για πιθανές επιστημονικές δημοσιεύσεις

Σημειώσεις:

 1. Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη χρήση της ελεύθερης γλώσσας προγραμματισμού R (εγκατάσταση και χρήση της R και του R-Studio, εγκατάσταση και φόρτωση βιβλιοθηκών, εισαγωγή/εξαγωγή αρχείων και δεδομένων, βασικές στατιστικές αναλύσεις)
 2. Με την ολοκλήρωση  του σεμιναρίου θα χορηγηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

 Εδώ η ανακοίνωση http://www.hbs.gr/images/files/news/announcements/EBE-seminario-R-202008-001-GR.pdf

Ψήφισμα της EBE για την απώλεια του Ιωάννη Τσέκου

Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης ΤσέκοςΤο Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του επίτιμου μέλους της ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΕΚΟΥ Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, επιφανούς επιστήμονα, ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της ΕΒΕ.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και θέλοντας να τιμήσει την πολύχρονη επιστημονική προσφορά αλλά και τη μνήμη του, αποφάσισε ομόφωνα:

 1. Την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
 2. Να εκφρασθούν τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους των μελών της ΕΒΕ στην οικογένειά του
 3. Να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ
 4. Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

 

Εδώ το ψήφισμα σε pdf: ioannis-tsekos-psifisma-ebe-27-6-2020.pdf

Αποχαιρετισμός στην Πηνελόπη Δεληπέτρου

Πολυαγαπημένη μας Πηνελόπη,
Για το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βρέθηκες από το 1982 ως φοιτήτρια μέχρι σήμερα που ως συνάδελφο σε αποχαιρετούμε ήσουν ένα δραστήριο, έντιμο και ικανό μέλος της επιστημονικής μας κοινότητας - μία πιστή, ειλικρινής και πρόσχαρη φίλη - μία συνεργάτιδα που η ασθένεια δεν σου επέτρεψε να ολοκληρώσεις τον κύκλο σου και να δώσεις ακόμη περισσότερα στην επιστήμη που λάτρεψες.
Υπηρέτησες πολλούς κλάδους της Βιολογίας και της Βοτανικής: Από τη Φυσιολογία των Φυτών και τη Βιολογία των Σπερμάτων οδηγήθηκες στην εκτός τόπου διατήρηση, από τη μελέτη της χλωρίδας και της βλάστησης συμμετείχες ενεργά στην οργάνωση του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην επί τόπου διατήρηση, Από την τεκμηρίωση των ενδημικών και επιγενών φυτών της Ελλάδας και της Κύπρου στην οργάνωση βάσεων δεδομένων και στη συγγραφή ερυθρών δεδομένων.

Δεν σταμάτησες να υπηρετείς την έρευνα και την εκπαίδευση ακόμα και σε πολύ δύσκολες για την υγεία σου στιγμές.
Πηνελόπη, υπήρξες μια σημαντική επιστημονική προσωπικότητα, ένας θαυμάσιος ακαδημαϊκός δάσκαλος, μία ερευνήτρια με διεθνή παρουσία και μεγάλη προσφορά στη Βιολογία.
Σε διέκρινε το φιλότιμο, η ευγένεια, η καλοσύνη και η παρουσία σου ήταν ιδιαιτέρα αγαπητή σε όλους. Η μορφή σου, το μειλίχιο ύφος σου και το χαμόγελο στο πρόσωπο σου θα μείνουν πάντοτε χαραγμένα στη μνήμη μας.

Πηνελόπη,
Για μένα ήσουν μια πολύτιμη συνεργάτιδα. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μας Ζήσαμε καλές και ευχάριστες στιγμές: Όταν γινόταν δεκτή μια εργασία μας σε επιστημονικό περιοδικό Όταν ολοκληρωνόταν μια έκθεση σε ερευνητικό πρόγραμμα. Όταν επιστρέφαμε στο γραφείο ικανοποιημένοι μετά από μια πετυχημένη εργαστηριακή άσκηση Φυσιολογίας Φυτών.

Ζήσαμε και ανέμελες στιγμές: Όταν βρισκόμασταν για δείπνο μετά από μια κοπιαστική ημέρα εργασίας στο πεδίο Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας σε ένα Συνέδριο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ζήσαμε όμως και δύσκολες στιγμές - στιγμές έντασης: Όταν ξεπερνούσαμε τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση ενός παραδοτέου. Εσύ, αναζητούσες το τέλειο, την ακρίβεια, την πληρότητα και δεν ανεχόσουν ποτέ την
«προχειρότητα». Τότε, εγώ γινόμουνα ο κακός, ίσως και άδικος μαζί σου, επέμενα να κλείνουμε γιατί δεν άντεχα να σε βλέπω να ξενυχτάς στο εργαστήριο και να εργάζεσαι ασταμάτητα για τον στόχο. Φυσικά στο τέλος γινόταν το δικό σου.
Πηνελόπη αγάπησες και αφοσιώθηκες στην επιστήμη που υπηρέτησες. Διέθετες εκπληκτική ικανότητα αφομοίωσης και ήσουν ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Ήμουν πολύ τυχερός που σε βρήκα στο δρόμο μου αλλά και όλοι μας άτυχοι που σε χάνουμε τόσο νωρίς.

Στη σταδιοδρομία σου είχες και τις δικές σου αγάπες, ήταν: Ο Σχοινιάς και άλλες παραλίες στο Διδακτορικό σου, με το Pancratium maritimum, την Euphorbia paralias και άλλα παραλιακά φυτά. Τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου, στο Δίκτυο NATURA 2000 με τη Silene holzmannii και τους αμμοθινικούς οικοτόπους. Ο Παρνασσός, η Ζάκυνθος, η Κάσος και η Κάρπαθος, στη συνεργασία με φορείς διαχείρισης, με το Bupleurum capillare και την Paeonia parnassica. Η Οίτη και το Καλλίδρομο στο τελευταίο πρόγραμμα LIFE, με τη Veronica oetaea και τα εποχικά λιμνία. Η Κύπρος, στο κόκκινο βιβλίο, στο Δίκτυο NATURA 2000, στα διαχειριστικά σχέδια και στη χαρτογράφηση οικοτόπων.

Πηνελόπη, Αντιμετώπισες την ασθένεια σου με θάρρος, υπομονή και θέληση να ζήσεις παρά το γεγονός ότι είχες πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας σου. Έδωσες τη μάχη σου με τη βοήθεια των δικών σου και των γιατρών σου, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Στους γονείς, τις αδελφές και τα ανίψια της Πηνελόπης ήθελα να πω ότι ήσασταν πάντα στη σκέψη της και σας νοιαζότανε. Λυπόταν που δεν μπορούσε να είναι περισσότερο μαζί σας. Πρέπει να είστε περήφανοι για την κόρη, την αδελφή και τη θεία σας. Το όνομα της θα μείνει για πάντα χαραγμένο στα περιβαλλοντικά πεπραγμένα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζω η αναγνώριση αυτή να απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο σας και να σας δίνει κουράγιο.

Καλό ταξίδι Πηνελόπη, Θα μας λείψεις.
Κυριάκος Γεωργίου

Έχεις και ένα μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες σου από την αγαπημένη σου Κύπρο.
Το διαβάζω:

Μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες στην Κύπρο
Με μεγάλη μας λύπη και συγκλονισμό πληροφορηθήκαμε το θάνατο της αγαπημένης μας Πηνελόπης. Μιας συνεργάτιδας και φίλης που όσοι εργάστηκαν μαζί της γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανθρωπιά αλλά και την εργατικότητά και την επάρκειά της. Ακούραστη και εξόχως αποτελεσματική, όταν αναλάμβανε ένα θέμα το έψαχνε σε τόσο βάθος που προκαλούσε ίλιγγο σε όλους τους υπόλοιπους. Αιχμηρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη, αληθινή και βαθιά σκεπτόμενη και καλλιεργημένη προσωπικότητα. Με την δουλειά της κατάφερε να βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στη διατήρηση της φύσης της Κύπρου. Επί 20 χρόνια η προσφορά της ήταν ανεκτίμητη στην μελέτη και περιγραφή της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της βλάστησης και των οικοτόπων του νησιού. Παράλληλα, αφιέρωνε ανιδιοτελώς πολύ χρόνο μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις της σε όποιον της το ζητούσε.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μας φίλη.
Η Κύπρος σε ευγνωμονεί.

 


 

Στην Αγαπημένη μας Πηνελόπη Δεληπέτρου

Έφυγες τη μέρα της επετείου του περιβάλλοντος. Το διάλεξες άραγε ή εκείνο σε τίμησε που τόσο μόχθησες να το υπηρετήσεις;
Ότι και από τα δύο να συνέβη σου άξιζε η τιμή, αλλά η ανταμοιβή ήταν ολέθρια.
Θα μας λείψεις, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές των ερωτημάτων, που μας βασάνιζαν και εξακολουθούν επιμόνως.
Πώς μας ξεγέλασες κι έφυγες; Κι αυτή τη φορά δεν θα απαντάς πρόθυμα στο τηλέφωνο.
Και θα ψάχνουμε απέλπιδες για ανέφικτες απαντήσεις στη σκοτεινή πλευρά του επέκεινα.
Αχ, Πηνελόπη!!! Από τα λιβάδια των βουνών θα περιφέρεται τώρα η ψυχούλα σου στους ασφοδελούς λειμώνες.
Όχι με την επιθυμία της αναζήτησης του επιστήμονα αλλά με την αποθυμιά της λήθης.
Και επιστρέφεις «κατά τύχην όλως» εκεί που τάχθηκες, κάτω από ένα κυπαρίσσι στην πλαγιά του Υμηττού, να ατενίζει τον ουρανό.
«Γῆς παῖς εἰμὶ καὶ Οὐρανοῦ ἀστερόεντος…
Δίψηι δ᾽ εἰμ(ὶ) αὔη καὶ ἀπόλλυμαι».
Κι εμείς οι περιλυπόμενοι στην καθημερινότητα που εγκατέλειψες, θα σε μνημονεύουμε στην ανεπάρκειά μας κατά καιρούς δύστοκους, με την αφελή προσδοκία: να ήταν εδώ η Πηνελόπη...
Και θα αναριγά η γη που σε δέχτηκε και θα σείεται η κορυφή του κυπαρισσιού.

Γιώργος Καρέτσος

 


Ψήφισμα της Ελληνικής βοτανικής Εταιρείας

Η Πηνελόπη Δεληπέτρου για πολλούς από εμάς δεν ήταν απλώς μία καλή επιστήμονας, μία δραστήρια και αεικίνητη συνάδελφος. Ήταν μια καλή φίλη, που μπορούσαμε μετά την κοπιαστική δουλειά στο πεδίο, που τόσο αγαπούσε, να καθίσουμε σε μια ταβέρνα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να μιλήσουμε για τη δουλειά της επόμενης μέρας ή για κάποιο άλλο, άσχετο θέμα. Η Πηνελόπη ήταν άοκνη και δυναμική, αγαπούσε τη δουλειά της σε υπερβολικό βαθμό, ήταν στην κυριολεξία αφιερωμένη σε αυτό που υπηρετούσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας μετά την τραγική πληροφορία για τον θάνατό της, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 4.6.2020, αποφάσισε ομόφωνα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς την καλή επιστήμονα, συνάδελφο και ενεργό μέλος της τα εξής:

α) την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
β) την κατάθεση ποσού 250 ευρώ στη μνήμη της Πηνελόπης ως δωρεά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης
γ) να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ) θέσπιση βραβείου προς τιμήν της Πηνελόπης Δεληπέτρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

 


Για την Πηνελόπη Δεληπέτρου

Η βιολόγος Πηνελόπη Δεληπέτρου απεβίωσε χτες. Ακούραστη επιστήμονας, αταλάντευτη στην αφοσίωσή της στην ελληνική φύση, ένας ευγενικός άνθρωπος που κέρδιζε και ενέπνεε όλους, κάνοντας την συνεργασία μαζί της ευχάριστη και δημιουργική. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες βοτανικούς της χώρας μας, και κατέγραψε και μελέτησε την χλωρίδα σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, από τις βραχονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τα ορεινά δάση και λιβάδια της Οίτης αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί της για πολλά χρόνια  στο έργο LIFE ForOpenForests του οποίου η Πηνελόπη αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές, αλλά και σε πολλά άλλα έργα και προγράμματα στο πεδίο στα οποία έδωσε πνοή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

 


 

Ευχαριστήρια επιστολή από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

 

ΨΗΦΙΣΜΑ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας για την απώλεια της Συναδέλφου Πηνελόπης Δεληπέτρου

Pinelopi DelipetrouΗ Πηνελόπη Δεληπέτρου για πολλούς από εμάς δεν ήταν απλώς μία καλή επιστήμονας, μία δραστήρια και αεικίνητη συνάδελφος. Ήταν μια καλή φίλη, που μπορούσαμε μετά την κοπιαστική δουλειά στο πεδίο, που τόσο αγαπούσε, να καθίσουμε σε μια ταβέρνα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να μιλήσουμε για τη δουλειά της επόμενης μέρας ή για κάποιο άλλο, άσχετο θέμα. Η Πηνελόπη ήταν άοκνη και δυναμική, αγαπούσε τη δουλειά της σε υπερβολικό βαθμό, ήταν στην κυριολεξία αφιερωμένη σε αυτό που υπηρετούσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας μετά την τραγική πληροφορία για τον θάνατό της, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 4.6.2020, αποφάσισε ομόφωνα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς την καλή επιστήμονα, συνάδελφο και ενεργό μέλος της τα εξής:

α) την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
β) την κατάθεση ποσού 250 ευρώ στη μνήμη της Πηνελόπης ως δωρεά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης
γ) να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ) θέσπιση βραβείου προς τιμήν της Πηνελόπης Δεληπέτρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Special Issues

Στο πλαίσιο των ερευνητικών αντικειμένων της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας  είναι σημαντικό να υπάρχουν Ειδικά Τεύχη (Special Issues) σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, που συγκεντρώνουν συλλογές δημοσιεύσεων μελών της σχετικές με ένα εξειδικευμένο θέμα. Στόχος είναι να αναπτυχθεί επίσης η αλληλεπίδραση μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών και η συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις. Το πεδίο αυτό της ιστοσελίδας της ΕΒΕ  θα ανανεώνεται με κάθε νέο Ειδικό Τεύχος που διοργανώνεται από τα μέλη της.

Την τρέχουσα περίοδο, έχουν ξεκινήσει να δέχονται δημοσιεύσεις Special Issues στo επιστημονικό περιοδικό Plants και στο Diversity, στα οποία εκδότες είναι μέλη της ΕΒΕ και οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν για όποια διευκρίνηση χρειαστεί.

 1. Special Issue in Plants (ISSN 2223-7747; SCIE-WoS, IF 2.632) – "Taxonomy and Plant Conservation".
  https://www.mdpi.com/journal/plants/special_issues/Taxon_Plant_Conserv
  Special Issue Editor: Ioannis Bazos
  Deadline for manuscript submissions: 31 October 2020.
 2. Special Issue of Diversity (ISSN 1424-2818; SCIE-WoS, IF 2.047) _ "Plant Diversity on Islands".
  https://www.mdpi.com/journal/diversity/special_issues/plant_diversity_islands
  Special Issue Editor: Maria Panitsa
  Deadline for manuscript submissions: 30 June 2021.

Οι νησίδες του Ν. Αιγαίου -τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»- απειλούνται με καταστροφή

Καθολική εναντίωση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες βραχονησίδες

Πρόσκληση στη Γ.Σ. της ΕΒΕ - 11.10.2019

Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11.10.2019, ώρα 18:15 (εξ αναβολής), σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας την Πέμπτη 10.10.2019, ώρα 15:00. Μπορείτε να κατεβάσετε την ημερήσια διάταξη.

Προκήρυξη θέσης Postdoc για 3 χρόνια στο Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου

Προκηρύχθηκε μια θέση πλήρους απασχόλησης σε επίπεδο μεταδιδακτορικού ερευνητή (Postdoc) για 3 χρόνια στο Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου (Botanical Garden and Botanical Museum Berlin (BGBM)), και αφορά και την ενασχόληση με το πρόγραμμα για την Ελληνική Χλωρίδα (Work will include active interaction with international partners in particular in Greece in the context of the collaborative Flora of Greece Project and travelling to field sites, in particular in the East Mediterranean). Η προθεσμία είναι μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2019. Δείτε λεπτομέριες στην προκήρυξη.

 

 

Νέα παράταση προθεσμίας υποβολής περιλήψεων 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ

Η νέα ημερομηνία-προθεσμία για την υποβολή των περιλήψεων του 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ είναι έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2019.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://www.hbs.gr/ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο Συνέδριο, τις οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή των περιλήψεων, τις σημαντικές ημερομηνίες, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό.

Παρακαλούμε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα ΕΒΕ, η οποία εμπλουτίζεται με τα νέα του Συνεδρίου.

Απολογισμός δράσεων του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2019)

1. Φεβρουάριος 2017: Επιστημονική συνάντηση του προέδρου της ΕΒΕ στο Βερολίνο με την συντονιστική επιτροπή της έκδοσης «Vascular Plants of Greece – An Annotated Checklist» με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών και προτάσεις για το μέλλον του έργου «Η χλωρίδα της Ελλάδας».

2. Φεβρουάριος 2017: Έναρξη συνεργασίας της ΕΒΕ με το BGBM (Βοτανικός Κήπος και Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου) για την εκπόνηση και έκδοση της «Χλωρίδας της Ελλάδας» με πρώτο βήμα την ανάπτυξη δικτυακής πλατφόρμας βασισμένη στη Βάση Δεδομένων για τα Αγγειώδη Φυτά της Ελλάδας.

3. Ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων για τα Αγγειόσπερμα Φυτά της Ελλάδας
(Database for the Vascular Plants of Greece (VPG_dbase2017)) χρησιμοποιώντας το ανοικτό λογισμικό (open source software) EDIT (European Distributed Institute of Taxonomy) ως πλατφόρμα για την προώθηση της ταξινομικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανόμενης της αναθεώρησης της ταξινόμησης, καθώς και όλων των καταγραφών των φυτικών taxa στις επιμέρους φυτογεωγραφικές / χλωριδικές περιοχές.

Flora of Greece web (FoG web): Vascular Plants of Greece – An annotated checklist

 • 1η version: Μάιος 2017 (220 φωτογραφίες ειδών και υποειδών)
 • 2η version: Ιούνιος 2018
 • 3η version: Ιούνιος 2019 (έχουν ολοκληρωθεί οι αναθεωρήσεις /επικαιροποίηση δεδομένων στη βάση και μέχρι τέλος Ιουνίου 2019 θα υπάρχει σύνοψη όπως στο παρακάτω link)
 • Απρίλιος 2019: στο FoG web έχουν αναρτηθεί 4.907 φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν 2.381 species and subspecies.

http://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/content

4. Δεκέμβριος 2016 - Απρίλιος 2017: Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) και Επιστημονικής Επιτροπής (Scientific Committee) για το έργο «Η Χλωρίδα της Ελλάδας» / ‘’The Flora of Greece project’’

5. Μάιος 2017: Εκδήλωση εναρκτήριας παρουσίασης του ερευνητικού έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας» (πρόσκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) και την Συντονιστική Επιτροπή για την εκπόνηση του έργου). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 17:00 στο Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5 στην Πλάκα, («Οικία Κλεάνθους» ή «Παλιό Πανεπιστήμιο).

6. Έγκριση του προγράμματος χρηματοδότησης του έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας» από το Πράσινο Ταμείο με χρονική διάρκεια 6 χρόνια και προϋπολογισμό 240.000 ευρώ (40.000 ευρώ/ έτος) (2017-2023)

7. Δεκέμβριος 2017-: Έναρξη χρηματοδότησης με πόρους από το Πράσινο Ταμείο

 • α) της υποτροφίας δύο (2) υποψηφίων διδακτόρων, μετά από προκήρυξη, σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με το έργο «Η Χλωρίδα της Ελλάδας». Οι διδακτορικές διατριβές εκπονούνται στα Τμήματα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών.
 • β) της παροχής υποστήριξης στο έργο «Η Χλωρίδα της Ελλάδας» από ένα από μεταδιδακτορικό ερευνητή με έδρα το Εργαστήριο Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

8. Ιανουάριος 2017-Αύγουστος 2019: 6μηνιαία έκδοση ενημερωτικού δελτίου (newsletter) της ΕΒΕ.
Έχουμε μέχρι σήμερα ετοιμάσει και εκδώσει 6 ενημερωτικά δελτία και βρίσκεται σε εξέλιξη το 6ο δελτίο (http://hbs.gr/el/news/newsletter)

9. Διοργάνωση και διεξαγωγή μαζί με το ΜΑΙΧ του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ε.Β.Ε. στην Κρήτη (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, 14-17 Σεπτεμβρίου 2017).

10. Διοργάνωση μαζί με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ-Δήμητρα του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ε.Β.Ε. που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2019 στην Αθήνα.

11. Συνεχής επικαιροποίηση της ιστοσελίδας της ΕΒΕ (ανάρτηση ανακοινώσεων, συνεδρίων κλπ).

12. Διατήρηση της στήλης ‘Φυτό του μήνα’ και δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ και τα 6μηνιαία newsletter.

13. Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016: Συμμετοχή στη διαμόρφωση του ‘ΟΔΗΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ & ΠΕΔΙΩΝ’ μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, της παροχής γραπτών σχολίων, της συμβολής στη δημιουργία ερωτηματολογίου για τους αναρριχητές και της παρουσίας σε συναντήσεις.

14. Συνεχής ενημέρωση με email των μελών και των φίλων της ΕΒΕ για συνέδρια και δράσεις σχετικές με τα αντικείμενα της Επιστήμης των Φυτών.

15. Εγγραφή 26 νέων μελών και 10 νέων φίλων της ΕΒΕ.

16. Αλλαγή καταστατικού

 • Σεπτέμβριος 2017 (στη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου της ΕΒΕ): Ανάληψη πρωτοβουλίας για αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΒΕ 23 χρόνια μετά την πρώτη τροποποίησή του το 1994
 • Συγκρότηση επιτροπής από τα Πανεπιστήμια της χώρας για προτάσεις αλλαγής καταστατικού (Σεπτέμβριος 2017)
 • Απρίλιος 2019: Έγκριση του Καταστατικού από το Ειρηνοδικείο Αθηνών

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Απολογισμό δράσεων του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2019) εδώ.

 

Αποτελέσματα εκλογών και συγκρότησης σε σώμα του νέου ΔΣ της ΕΒΕ

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΒΕ πραγματοποίηθηκαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία 22-23/07/2019. Συνολικά ψήφισαν 82 από τα 119 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΕΒΕ για το ΔΣ και 79 μέλη για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Τα αποτέλεσματα μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (περίοδος 2019-2022) συγκροτήθηκε σε σώμα στις 01/08/2019 ως εξής:
Πρόεδρος: Παναγιώτης Δ. Δημόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Εργαστήριο Βοτανικής.
Γενικός Γραμματέας: Μαρία Πανίτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Εργαστήριο Βοτανικής.
Tαμίας: Ιωάννης Μπαζός, ΕΔΙΠ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής.
Mέλη: 1) Ιωάννης Τσιριπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Βιολογίας,Τομέας Βοτανικής.
           2) Δρ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του ΔΣ της ΕΒΕ εδώ.

 

Παράταση προθεσμίας υποβολής περιλήψεων 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ

Η νέα ημερομηνία-προθεσμία για την υποβολή των περιλήψεων του 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ είναι έως και τις 20 Αυγούστου 2019.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://www.hbs.gr/ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο Συνέδριο, τις οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή των περιλήψεων, τις σημαντικές ημερομηνίες, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό.

Παρακαλούμε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα ΕΒΕ, η οποία εμπλουτίζεται με τα νέα του Συνεδρίου.

Προκήρυξη δύο θέσεων υποψηφίων διδακτόρων στο Institute of Botany, University of Hohenheim

Έχουν προκηρυχθεί οι ακόλουθες δύο θέσεις υποψηφίων διδακτόρων στο Institute of Botany, University of Hohenheim: 

(1) Developmental basis of orchid floral form. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

(2) Phylogeography of Mediterranean orchids. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τέλος Μαρτίου 2019.

Θερινό σχολείο στην Αλπική οικολογία των φυτών, Άλπεις 14-20 Ιουλίου 2019

Το Θερινό Σχολείο στην Αλπική οικολογία των φυτών διοργανώνεται στον ερευνητικό σταθμό AlpFor στο Furka Pass στις Άλπεις, 14 - 20 Ιουλίου 2019.   

Προεγγραφή μέχρι 28/02/2019. Κόστος 400 CHF.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα του Θερινού Σχολείου εδώ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΒΕ προς τροποποίηση

Η τελική μορφή του Καταστατικού με τα προτεινόμενα για τροποποίηση άρθρα (σημειωμένα με κίτρινο και μεγαλύτερη γραμματοσειρά κάτω από το άρθρο όπως ισχύει σήμερα), μετά και από σχετικές νομικές συμπληρώσεις είναι διαθέσιμη εδώ.

Θα τεθεί προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση της ΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 11:00 στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

15ο Συνέδριο για την Οικολογία και τη Διαχείριση των Εισαγωγών Ξενικών Φυτών

Το 15ο Συνέδριο για την Οικολογία και τη Διαχείριση των Εισαγωγών Ξενικών Φυτών θα πραγματοποιηθεί 9-13 Σεπτεμβρίου 2019 στην Πράγα. Το συνέδριο θα φέρει κοντά επιστήμονες, διαχειριστές περιοχών και υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με εισβολές φυτών, ώστε να διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων από τους ξενικούς φυτικούς εισβολείς.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project), η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 1 μεταδιδακτορικό ερευνητή με απασχόληση στο Εργαστήριο Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για χρονικό διάστημα ενός (1) χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέχρι 30‐01‐20109.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη μεταδιδακτορική έρευνα.

Botanikertagung 2019 - International Plant Science Conference

Το διεθνές συνέδριο Botanikertagung 2019 - International Plant Science Conference θα πραγματοποιηθεί στο Rostock της Γερμανίας για το διάστημα 15-19.09.2019. Πρόεδρος του συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Dr. Birgit Piechulla, διοργανωτής η German Society for Plant Sciences και γλώσσες του συνεδρίου τα Γερμανικά και τα Αγγλικά. Η προθεσμία για την αποστολή περιλήψεων είναι στις 30.05.2019 και περισσότερα μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο link.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

 

Προαναγγελία προκήρυξης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας" στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προαναγγέλλει την προκήρυξη για το ακαδημαϊκό έτος σπουδών 2018-19 του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ".

6ο MEDPINE: Διεθνές συνέδριο για τα Μεσογειακά οικοσυστήματα πεύκων - Ανακοίνωση ημερομηνιών

To 6o Διεθνές Συνέδριο MEDPINE: Μεσογειακά οικοσυστήματα πεύκων: δασοκομία, οικολογία, διατήρηση και ανθρώπινη χρήση (MEDPINE 6th - International conference on Mediterranean pine ecosystems: forestry, ecology, conservation, and human use) θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ από 8 έως 11 Οκτωβρίου 2018.

Το MEDPINE στοχεύει να φέρει σε επαφή επιστήμονες που μελετούν διάφορες πτυχές των μεσογειακών πεύκων και των οικοσυστημάτων τους, διαχειριστές, δασοκόμους και κοινωνικούς επιστήμονες, έτσι ώστε να προωθήσει τον διεπιστημονικό διάλογο για την ανάπτυξη επιστημονικών προγραμμάτων αειφόρου διαχείρισης για φυσικά και φυτεμένα δάση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα του MEDPINE εδώ.

Ειδικό Τεύχος "Freshwater Biodiversity Conservation in Mediterranean Climate Ecosystems" που θα δημοσιευθεί στo Διεθνές Περιοδικό Water

Το Ειδικό Τεύχος, στοχεύει στη συλλογή υψηλής ποιότητας εργασιών που αφορούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των εσωτερικών ή γλυκέων υδάτων (freshwater ecosystems) στα Μεσογειακά οικοσυστήματα (π.χ. ρέματα, ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, λίμνες κλπ.).

Το ερευνητικό αυτό θέμα είναι ανοιχτό σε υποβολές που σχετίζονται με τη λειτουργική βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, με τις χρήσεις γης και τις κλιματικές αλλαγές, τις ανθρώπινες επιπτώσεις στις λεκάνες απορροής, την απώλεια των ειδών και την εισβολή ξενικών ειδών, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις της αλλαγής της ποιότητας των υδάτων στα απειλούμενα είδη και στα ενδιαιτήματα. Μπορούν να υποβληθούν επίσης εργασίες σχετικές με την οικολογική αξιολόγηση και τη διαχείριση των Μεσογειακών οικοσυστημάτων και την αντίστοιχη ικανότητα τους να στηρίζουν την οικολογική ακεραιότητα και να παρέχουν οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Προθεσμία: 30 Απριλίου 2019

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του περιοδικού Water: 

 

2η Μεσογειακή Εβδομάδα Διατήρησης Φυτών - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Η 2η Μεσογειακή Εβδομάδα Διατήρησης Φυτών θα πραγματοποιηθεί 12-16 Νοεμβρίου στη Μάλτα. Η προεγγραφή έχει ξεκινήσει!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Προθεσμία υποβολής περιλήψεων έως 15 Μαΐου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εκδήλωσης: 

 

2η Μεσογειακή Εβδομάδα Διατήρησης Φυτών

Η 2η Μεσογειακή Εβδομάδα Διατήρησης Φυτών θα πραγματοποιηθεί 12-16 Νοεμβρίου στη Μάλτα και αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη πλαισίου διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων, την ανταλλαγή επιτυχημένων παραδειγμάτων διατήρησης των φυτών σε τοπικές κοινότητες και την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων/δεξιοτήτων.

Αυτή η εκδήλωση στοχεύει στο να γίνει ένα σημείο συνάντησης για τους βοτανικούς, τα ινστιτούτα που εργάζονται στον τομέα της προστασίας των φυτών, μέλη της κοινότητας, καθώς και όσους ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν προγράμματα διατήρησης φυτών σε άλλα έργα διατήρησης ή αειφόρου ανάπτυξης.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: 15 Μαίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εκδήλωσης: 

Θερινό σχολείο στην Αλπική οικολογία των φυτών, Άλπεις 12-15 Ιουλίου 2018

Το 12ο Θερινό Σχολείο στην Αλπική οικολογία των φυτών διοργανώνεται στον ερευνητικό σταθμό AlpFor στο Furka Pass στις Άλπεις, 15 - 21 Ιουλίου 2018.   

Προεγγραφή μέχρι 28/02/2018. Κόστος 400 CHF.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα του Θερινού Σχολείου εδώ.

Προκήρυξη δύο θέσεων από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) προσκαλεί ενδιαφερόμενους να απασχοληθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο έργο: ‘Conservation Actions for the Threatened Mediterranean Island Flora: ex situ and in situ joint actions’ ["Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση"]

Συγκεκριμένα προκηρύσσεται η πλήρωση δύο (2) θέσεων πλήρους απασχόλησης με σύμβαση διάρκειας έξι (6) μηνών για την απασχόληση δύο (2) Πτυχιούχων Βιολογίας (ή συναφών επιστημών, όπως π.χ., Δασολόγος, Γεωπόνος, Περιβαλλοντολόγος), με καθήκοντα βοηθητικού ερευνητικού προσωπικού για τις παρακάτω δράσεις του έργου: συλλογή - καθαρισμός - αποθήκευση σπερμάτων, προετοιμασία δειγμάτων Ερμπαρίου, εισαγωγή δεδομένων σε ηλεκτρονικές βάσεις, συλλογή πληροφοριών για την οικολογία-βιολογία-εξάπλωση φυτών της Κρήτης, σύνταξη σχετικής μελέτης, επισκέψεις στο πεδίο για επιλογή - οριοθέτηση περιοχών έργων, επικοινωνία/συνεργασία με τοπικούς φορείς, παρακολούθηση (monitoring) των αποτελεσμάτων των δράσεων στο πεδίο, καθώς και συμμετοχή στη συγγραφή τεχνικών εκθέσεων/αναφορών για το έργο, συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ή να αποστείλουν με οποιοδήποτε τρόπο αλλά με δική τους αποκλειστικά ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση, Αίτηση εμπεριέχουσα τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά συμμετοχής σε σφραγισμένο φάκελο μέχρι την Παρασκευή 08/12/2017 και ώρα 14:00.

Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το αρχείο (PDF)

9ο Διεθνές Συμπόσιο Οικολογίας

Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Οικολογίας διοργανώνεται στην πόλη Kastamonu της Τουρκίας, 19-23 Ιουνίου 2018. Η προσθεσμία για την υποβολή προφορικής ή αναρτημένης παρουσίασης είναι στις 5 Μαΐου 2018.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμποσίου: 

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών»

Προκηρύσσεται για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, η εισαγωγή δεκαπέντε (15) φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών» (ΒΑΦ), που χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ).

Πληροφορίες για τη δομή, τις δραστηριότητες του ΠΜΣ καθώς και τα απαιτούμενα από τους υποψηφίους δικαιολογητικά υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://bnp.bio.auth.gr/el.

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (ηλεκτρονικά και έντυπα) στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) από 19-6-2017 έως 20-10-2017.

Πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο για πρόσληψη εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Life με τίτλο έργου “LIFE TERRACESCAPE’’

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά την πρόσληψη 1 ατόμου για τη θέση Υπεύθυνος Συμμετοχικής Επιστασίας Γης (Land Stewardship Officer) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE TERRACESCAPE «Employing land stewardship to transform abandoned terraced landscapes into green infrastructures for a better adaptation to climate change (Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή)».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 11 Οκτωβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/

Πρόσκληση από το ΕΚΒΥ για πρόσληψη 2 επιστημόνων με ειδίκευση στην υδρολογία και στη βλάστηση

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη επιστήμονα με ειδίκευση στην υδρολογία για τις ανάγκες της Πράξης με τίτλο «Επιχορήγηση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων για την υλοποίηση του έργου "Λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης των υδάτων των λιμνών της Ελλάδας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ)"».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη επιστήμονα με ειδίκευση στη βλάστηση για τις ανάγκες της Πράξης με τίτλο «Επιχορήγηση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων για την υλοποίηση του έργου "Λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης των υδάτων των λιμνών της Ελλάδας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ)"».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 13 Οκτωβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΒΥ: http://www.ekby.gr/ekby/el/EKBY_Calls_el.html

Παράταση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ΕΒΕ για χρηματοδότηση 2 υποψηφίων διδακτόρων και 1 μεταδιδακτορικού ερευνητή μέσω Πράσινου Ταμείου

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project), η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 2 υποψήφιους διδάκτορες για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών και 1 μεταδιδακτορικό ερευνητή για χρονικό διάστημα ενός (1) χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά μέχρι 25‐09‐2017.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε τις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών και της μεταδιδακτορικής έρευνας.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκπόνηση των 2 διδακτορικών διατριβών και 1 μεταδιδακτορικής έρευνας

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project), η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 2 υποψήφιους διδάκτορες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στα Τμήματα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, είτε του Πανεπιστημίου Πατρών, είτε του ΑΠΘ και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών και 1 μεταδιδακτορικό ερευνητή με απασχόληση στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για χρονικό διάστημα ενός (1) χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέχρι 10‐09‐2017.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε τις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών και της μεταδιδακτορικής έρευνας.

15o Συνέδριο ΕΒΕ - 5η Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

Υποβολή περιλήψεων έως 20 Αυγούστου 2017

Παρόλο που υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές συμμετοχές, η ΟΕ ανταποκρινόμενη στο αίτημα αρκετών συναδέλφων ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ την προθεσμία υποβολής περιλήψεων έως την Κυριακή 20 Αυγούστου. (Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να έχει γίνει παράλληλα ή προγενέστερα η εγγραφή στο Συνέδριο του/της συγγραφέα που θα παρουσιάσει την εργασία). ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ, κατά την υποβολή της περίληψης να δηλώνεται εάν η εργασία προορίζεται για προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Η Οργανωτική Επιτροπή και το ΔΣ της ΕΒΕ, στην προσπάθεια να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδέλφων (και ιδιαίτερα των νεότερων - προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών) ανακοινώνει με θερμές ευχαριστίες τις χορηγίες των:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ UTOPIA

Ιδιαίτερα χάρη στη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, η συμμετοχή των νέων συνέδρων στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου θα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι με το τέλος εγγραφής (30 ευρώ για τους νέους και 50 για τους ώριμους ερευνητές) παρέχονται η δεξίωση υποδοχής, δύο ελαφρά γεύματα και 4 καφέδες, η ξενάγηση στην πόλη των Χανίων και η εκδρομή στο φαράγγι.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε την 5η ανακοίνωση.

15o Συνέδριο ΕΒΕ - 4η Ανακοίνωση

Εγγραφή στο Συνέδριο (ηλεκτρονικά) με μειωμένο κόστος: έως 31 Αυγούστου 2017 

Εγγραφή στο Συνέδριο χωρίς μειωμένο κόστος: από την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2017 (ηλεκτρονικά), καθώς και στη Γραμματεία του Συνεδρίου κατά τη διάρκειά του.

Υποβολή περιλήψεωνέως 11 Αυγούστου 2017 (για την υποβολή της περίληψης θα πρέπει να έχει γίνει παράλληλα ή προγενέστερα η εγγραφή στο Συνέδριο του/της συγγραφέα που θα παρουσιάσει την εργασία)

Παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Συνεδρίου: http://hbs2017.maich.gr/el/ στον οποίο θα βρείτε τα έντυπα υποβολής περιλήψεων και ηλεκτρονικής εγγραφής (online registration). Ο ιστότοπος του Συνεδρίου εμπλουτίζεται συνεχώς και παρακαλείσθε να τον επισκέπτεστε τακτικά.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε την 4η ανακοίνωση.

Flora of Greece web

Ο ιστότοπος Flora of Greece web είναι πλέον έτοιμος στην 1η έκδοσή του, ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με τον Βοτανικό Κήπο και Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου και με τον συντονισμό από ομάδα επιστημόνων στους παραπάνω οργανισμούς και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Εργαστήριο Βοτανικής).

Σύνδεσμος: http://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/content

Μέσω αυτού του ιστότοπου η τυπωμένη έκδοση του βιβλίου για τα Αγγειόσπερμα της Ελλάδας (Dimopoulos et al., 2013) και το συμπλήρωμα της έκδοσης (Dimopoulos et al., 2016) παρέχονται ελεύθερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και εργάζονται για την έρευνα και την προστασία της φυτοποικιλότητας της χώρας μας. Στην πρώτη αυτή έκδοση (version 1, Ιούνιος 2017) του διαδικτυακού τόπου της Flora of Greece, στο πλαίσιο της πλατφόρμας EDIT, δεν περιλαμβάνονται οι ταξινομικές και οι χλωριδικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2013 (δηλ. 2013-2017). Αυτές οι νέες πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη και θα ενσωματωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017.

Καταβλήθηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες και έγινε δυνατό ο ιστότοπος να είναι εξίσου προσβάσιμος και μέσω κινητών συσκευών (smartphones και tablet), ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιούνται παντού (εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο). Παρακαλούμε διαβάστε στο μενού την επιλογή "Contribute" και μην διστάσετε να παράσχετε στην επιστημονική ομάδα του δικτυακού τόπου της Flora of Greece στοιχεία σχετικά με την παρουσία φυτικών taxa νέων για την Ελλάδα ή για συγκεκριμένες περιφέρειες, καθώς και φωτογραφίες ακολουθώντας τις συγκεκριμένες οδηγίες.

Η ομάδα μας δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα αυτού του ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο αποτελεί ωστόσο ένα ενδιάμεσο στάδιο στην πορεία υλοποίησης του έργου που ξεκίνησε πρόσφατα (the Flora of Greece project). Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των δεδομένων στην ιστοσελίδα της Flora of Greece Vascular Plants Checklist of Greece βασίζεται σε όλους μας. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους έχουν συμβάλει μέχρι αυτό το στάδιο, όλους εσάς που θα χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό και όλους εσάς που θα συμβάλετε με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για νέες χλωριδικές καταγραφές.

15o Συνέδριο ΕΒΕ - 3η Ανακοίνωση

Έναρξη Συνεδρίου: το απόγευμα της Πέμπτης 14.9.2017.

Πέμπτη 14.9.2017, 8.30 μμ: Δεξίωση Υποδοχής

Παρασκευή και Σάββατο 15 & 16.9.2017 (όλη την ημέρα): Συνεδρίες με προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις, Στρογγυλές Τράπεζες.

Παρασκευή βράδυ: επίσημο δείπνο Συνεδρίου

Σάββατο βράδυ: μικρή ξενάγηση στα Χανιά

Κυριακή (17.9.2017) πρωί: βοτανική εκδρομή – διάσχιση φαραγγιού Ίμπρου (επιστροφή στο ΜΑΙΧ στις 7 μμ)

Δήλωση ενδιαφέροντος και προτάσεις για ειδικές συνεδρίες, στρογγυλά τραπέζια κ.λπ.: έως 30 Ιουνίου 2017

Εγγραφή στο Συνέδριο (ηλεκτρονικά) με μειωμένο κόστος: έως 31 Αυγούστου 2017

Εγγραφή στο Συνέδριο χωρίς μειωμένο κόστος: από την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2017 (ηλεκτρονικά), καθώς και στη Γραμματεία του Συνεδρίου κατά τη διάρκειά του.

Υποβολή περιλήψεων: έως 6 Αυγούστου 2017 (για την υποβολή της περίληψης θα πρέπει να έχει γίνει παράλληλα ή προγενέστερα η εγγραφή στο Συνέδριο του/της συγγραφέα που θα παρουσιάσει την εργασία)

Παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Συνεδρίου: http://hbs2017.maich.gr/el/ στον οποίο θα βρείτε τα έντυπα υποβολής περιλήψεων και εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή εργασίας, διοργάνωση συνεδριών ή στρογγυλών τραπεζών καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό. Ο ιστότοπος του Συνεδρίου εμπλουτίζεται συνεχώς και παρακαλείσθε να τον επισκέπτεστε τακτικά.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε την 3η ανακοίνωση, τις Οδηγίες Σύνταξης Περιλήψεων και την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος.

18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο - ανακοίνωση

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες - δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος» και το International Workshop “Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection” στην Έδεσσα Πέλλας (8-11 Οκτωβρίου 2017). Στις 31 Μαΐου 2017 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας - 2η ανακοίνωση

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Έναρξη Συνεδρίου: το απόγευμα της Πέμπτης 14.9.2017

Παρασκευή και Σάββατο 15 & 16.9.2017 (όλη την ημέρα): Συνεδρίες με προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις, Στρογγυλές Τράπεζες

Παρασκευή βράδυ: επίσημο δείπνο Συνεδρίου

Σάββατο βράδυ: μικρή ξενάγηση στα Χανιά

Κυριακή (17.9.2017) πρωί: βοτανική εκδρομή – διάσχιση φαραγγιού Ίμπρου (επιστροφή στη Σούδα-Χανιά στις 7 μμ)

Μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση εδώ.

Αναγόρευση Arne Strid σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ - Υπενθύμιση

Την 3η Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτoρας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κύριος Arne Strid, Ομότιμος καθηγητής, τ. Διευθυντής του Βοτανικού Κήπου, Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ, Σουηδία.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε την πρόσκληση στην τελετή αναγόρευσης του κ. Strid σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας.

Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης

Το Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης (Summer School in Conservation Biology) πραγματοποιείται για ένατη χρονιά στα Ζαγοροχώρια. Η διάρκεια του σχολείου είναι 12 ημέρες (26 Ιουνίου ως 7 Ιουλίου 2017) και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology) και της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει, και αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φοιτητές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 22 Απριλίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε την ανακοίνωση ή επισκεφθείτε τη σελίδα http://gss.bat.uoi.gr/

Πρώτη έκδοση του βιβλίου της Συστηματικής των Φυτών (Michael G. Simpson) στην ελληνική γλώσσα

Η Συστηματική των Φυτών του Michael G. Simpson είναι ήδη ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ακαδημαϊκό σύγγραμμα που διδάσκεται στα πανεπιστήμια πολλών χωρών. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου της Συστηματικής των Φυτών στην ελληνική γλώσσα (δεύτερη αμερικανική), αποβλέπει στην αναβάθμιση του γνωστικού αντικειμένου της Συστηματικής Βοτανικής στη χώρα μας, η οποία έχει την τύχη να φιλοξενεί μια ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Για τα μέλη της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας το βιβλίο προσφέρεται με ποσοστό έκπτωσης 30%.

Μπορείτε να κατεβάσετε το δελτίο τύπου εδώ.

Αναγόρευση Arne Strid σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ

O Τομέας Βοτανικής και το Τμήμα Βιολογίας καθώς και η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν να τιμήσουν τον διαπρεπή ερευνητή της ελληνικής χλωρίδας Καθηγητή Arne Strid, απονέμοντάς του τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορα του Τμ. Βιολογίας (Σχολής Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ). Η αναγόρευση θα γίνει την Δευτέρα 3 Απριλίου, ώρα 7 μμ, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ (Κεντρικό Κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και, όπως είθισται, θα περιλαμβάνει ομιλία του τιμωμένου με τίτλο “Recent progress in the botanical exploration of Greece”. Η εκδήλωση είναι ανοικτή.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΦΔ Πάρκου Τρίτση - ΕΒΕ

Στις 21/2/2017 υπογράφηκε το Πρωτόκολλο συνεργασίας του Φoρέα Διαχείρισης Mητρoπoλιτικoύ Πάρκoυ Περιβαλλovτικώv και Eκπαιδευτικώv Δραατηριoτήτωv και Avάπτυξης Koιvωvικής Οικovoμίας "Avτώvης Tρίτσης" και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας - 1η ανακοίνωση

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σας προσκαλεί στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στα Χανιά. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (http://confer.maich.gr/). Όλες οι πληροφορίες και τα νέα του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου θα βρίσκονται από τέλος Ιανουαρίου 2017 στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την 1η ανακοίνωση.

PhD position for the study of Zelkova abelicea at the University of Fribourg (Switzerland)

Doctoral position (PhD) at the University of Fribourg (Switzerland): Long-term conservation strategy for the relict tree Zelkova abelicea (Ulmaceae), endemic to the Mediterranean island of Crete (Greece)

The University of Fribourg is searching for skilled and motivated students from biology, environmental sciences or any other related field. Knowledge in plant reproductive biology and/or pollination studies as well as in plant conservation will be welcome. Additionally, the applicant must be capable of and motivated to hike in the mountain and spend several consecutive weeks per year on the field in mountainous terrain.

For more information download the pdf file here.

Προγραμματισμός των πρωτοβουλιών και δράσεων για τον 1ο χρόνο λειτουργίας του νέου Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (E.B.E.), για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2016 έως το Σεπτέμβριο 2019, σκοπεύει να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες και προγραμματίζει να υλοποιήσει δράσεις σε επίκαιρα θέματα της Βοτανικής Επιστήμης, καθώς και σε ζητήματα διατήρησης και διαχείρισης του φυσικού μας περιβάλλοντος, σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες επιστημόνων.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τον άξονα προγραμματισμού πρωτοβουλιών και δράσεων για τον 1ο χρόνο λειτουργίας του νέου Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.

Νέα δημοσίευση για την Ελληνική Χλωρίδα

Μια νέα δημοσίευση για την Ελληνική Χλωρίδα αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του περιοδικού Willdenowia – Annals of the Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem στις 26 Οκτωβρίου 2016 (online publication 26 October 2016 ahead of inclusion in December 2016 issue).

Τίτλος άρθρου: Vascular plants of Greece ‒ an annotated checklist. Supplement

Συγγραφείς: PANAYOTIS DIMOPOULOS, THOMAS RAUS, ERWIN BERGMEIER, THEOPHANIS CONSTANTINIDIS, GREGORIS IATROU, STELLA KOKKINI, ARNE STRID & DIMITRIOS TZANOUDAKIS 

Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με α) την ταξινόμηση, β) την ονοματολογία, γ) την εξάπλωση εντός της Ελλάδας και στις επιμέρους φυτογεωγραφικές/χλωριδικές της περιοχές, δ) το συνολικό εύρος εξάπλωσης, ε) τις βιομορφές, στ) τα οικολογικά χαρακτηριστικά των Αγγειοσπέρμων της Ελλάδας, και τέλος ποσοτική ανάλυση των επικαιροποιημένων στοιχείων. Οι χλωριδικές διαφορές ανάμεσα στο βιβλίο "Vascular Plants of Greece:An annotated checklist" (Dimopoulos & al. 2013) και τις υφιστάμενες σχετικές σημαντικές βάσειςδεδομένων και άλλες βιβλιογραφικές πηγές  ("Flora Europaea", "Med-Checklist", " Euro + Med", κ.λπ.) εξηγούνται και αποσαφηνίζονται. Τέλος, παρουσιάζεται μια πρόσθετη ποσότητα συνωνύμων και εσφαλμένων ονομάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παλαιότερηβιβλιογραφία για την Ελληνική χλωρίδα. Ταξινομικά και χλωριδικά νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2013 δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην παρούσα συμβολή. 

 

Καθ. Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος

Πρόεδρος Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

H νέα σύνθεση του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας είναι:
Πρόεδρος: Παναγιώτης Δημόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Γραμματέας: Μαρία Πανίτσα (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Ταμίας: Ιωάννης Μπαζός (ΕΚΠΑ)
Μέλη: Στέλλα Κοκκίνη (ΑΠΘ), Κατερίνα Κουτσοβούλου (ΕΚΠΑ)

Η θητεία είναι τριετής και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2016. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση.

Προκήρυξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών» για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

Προκηρύσσεται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, η εισαγωγή δεκαπέντε (15) φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών» (ΒΑΦ) που χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ). Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 13-6-16 έως 14-10-16.

Μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση και την αφίσα του ΠΜΣ.

13th EURASIAN GRASSLAND CONFERENCE (EGC)

The 2016 Eurasian Grassland Conference will take place from the 20th to the 24th September 2016 in the historic town of Sighişoara in central Romania. The 13th annual meeting aims to promote exchange and collaboration between those interested in all aspects of grassland research and conservation across Eurasia. The conference will include the following sessions: 1) Semi-natural grasslands and environmental policy and socio-economy, 2) Landscape scale processes and historical evolution of semi-natural grasslands, 3) Ecology and biodiversity of semi-natural grasslands and 4) Management, conservation and restoration of semi-natural grasslands.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης

Το Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά στα Ζαγοροχώρια. Η εκπαίδευση των φοιτητών συμπεριλαμβάνει τόσο διαλέξεις και εργαστήρια υπολογιστών (με χρήση R για ανάλυση δεδομένων) όσο και εργασία στο πεδίο με δειγματοληψία βιοποικιλότητας. Η διάρκεια του σχολείου είναι 12 ημέρες (27 Ιουνίου ως 8 Ιουλίου 2016) και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology) και της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://gss.bat.uoi.gr/.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση.

Έκθεση "Flora Graeca"

Την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 7:00μμ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης "Flora Graeca", στο αμφιθέατρο Cotsen Hall & Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61, Αθήνα, με ομιλίες της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Δρ. Μαρίας Γεωργοπούλου και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Οικοφυσιολογίας Φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφίας Ριζοπούλου.

Η Δρ. Σοφία Ριζοπούλου θα μιλήσει με θέμα "Η Flora Graeca και η περιήγηση σε μεσογειακά τοπία (το 1787)".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2016 και θα είναι  ανοικτή για το κοινό τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη: 9:00-20:00 & Σάββατο: 9:00-14:00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις: http://www.ascsa.edu.gr/index.php/gennadiusgreek/eventDetails-gr/flora-graeca-gr

2016 IUFRO Tree Seed Physiology and Technology Conference

The 2016 IUFRO Tree Seed Physiology and Technology Conference will be held in Portsmouth (UK), 29th June – 1st July 2016. The final date for registration, payment and abstract submission is Friday 27th May 2016.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

Ομιλία με τίτλο Flora Graeca Sibthorpiana and the botanical exploration of Greece

Στις 19 Απριλίου 2016, 7:00 μμ, ο ομότιμος καθηγητής Arne Strid θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο 'Flora Graeca Sibthorpiana and the botanical exploration of Greece' στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

15ο Συνέδριο Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, στην 10η Συνεδρίασή του της 11.01.2016, απεφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί οριστικά την πρόταση διοργάνωσης του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΒΕ στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Η διοργάνωση του 15ου Συνεδρίου της ΕΒΕ θα λάβει χώρα από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 (έναρξη το απόγευμα της Πέμπτης 14.09.2017 - λήξη το μεσημέρι της Κυριακής 17.09.2017).

Έκδοση του Atlas of the Aegean Flora

Στις 26 Φεβρουαρίου θα εκδοθεί το βιβλίο "Atlas of the Aegean Flora" του Arne Strid από το Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου (Englera volume 33 parts 1 and 2). Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο.

Το βιβλίο “Atlas of the Aegean Flora” προσφέρεται με έκπτωση 25% στα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της ΕΒΕ (δηλ. έναντι 90€ αντί της κανονικής τιμής των 120€). Για όσους λοιπόν επιθυμούν να το αγοράσουν θα πρέπει να στείλουν email στην Mrs Susanne Schmutzler Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αναφέροντας την ιδιότητα του μέλους της ΕΒΕ (η οποία θα επιβεβαιώνεται με επικοινωνία της κ. Schmutzler με την ΕΒΕ) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν τις οδηγίες πληρωμής.

7ο Σεμινάριο της Γαλλικής Εταιρείας Φυτοκοινωνιολογίας

Το 7ο Σεμινάριο της Γαλλικής Εταιρείας Φυτοκοινωνιολογίας θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, 4-7 Οκτωβρίου 2016. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση.

 

6th International Conference on Landscape and Urban Horticulture

The 6th International Conference on Landscape and Urban Horticulture will take place in Athens, Greece, June 20-25, 2016, under the auspices of the International Society for Horticultural Science (ISHS) and the Laboratory of Floriculture & Landscape Architecture of the Agricultural University of Athens (AUA). The theme of the Conference “Landscape and urban horticulture in pursuit of social, environmental and economic wellness” emphasizes the need to reflect on our contemporary way of life in relation to Landscape Design and Urban Horticulture.

ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE FINAL EXTENSION: January 31st, 2016

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

Παγκόσμιο συνέδριο 'Αριστοτέλης 2400 χρόνια'

Thessaloniki, May 23-28, 2016

The “Interdisciplinary Centre for Aristotle Studies,” of the Aristotle University of Thessaloniki announces the World Congress “Aristotle 2400 Years” which is to be held at the Aristotle University of Thessaloniki. Deadline for “Abstract & Paper Submission”: September 15, 2015.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

IUCN World Conservation Congress 2016

Hawai'i, 1-10 September 2016

The IUCN World Conservation Congress 2016 opens one short year from today. On 1 September, 2016 world leaders and representatives from governments, science, academia, indigenous peoples groups, businesses and conservation organizations will spend ten days sharing, debating and deciding the direction of conservation actions worldwide.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας - Υπενθύμιση

H προθεσμία για εγγραφές (με μειωμένο κόστος) στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Β.Ε. και την υποβολή περιλήψεων λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.

H υποβολή των περιλήψεων των προφορικών και ανηρτημένων (poster) ανακοινώσεων θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου (η Δήλωση Εγγραφής Συνέδρου, η Δήλωση Επιστημονικής Ανακοίνωσης, αλλά και η Περίληψη θα πρέπει να αποσταλούν ως συνημμένα αρχεία σε pdf format στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το έγγραφο εδώ.

Σεμινάριο με θέμα "Χλωριδικός Πλούτος της Ελλάδας: Ιδέες και μέθοδοι για αειφορικές καλλιέργειες"

Το εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Καλλωπιστικών Φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διοργανώνει σεμινάριο αφιερωμένο στον Ελληνικό Φυτικό Πλούτο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι καταρτίζονται με βιωματικές-διερευνητικές μεθόδους, χάρη στα 14 χρόνια έρευνας του Εργαστηρίου, σχετικά με την Διατήρηση-Προστασία και Αξιοποίηση της Φυσικής μας Κληρονομιάς. Το εργαστήριο μπορούν να παρακολουθήσουν αγρότες, εν δυνάμει αγρότες, γεωτεχνικούς, φυσιοδίφες αλλά και επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα μοναδικά αυτοφυή φυτά της Ελλάδας, δημιουργώντας βιώσιμες και αειφορικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 150 ευρώ ανά άτομο και η διάρκεια περίπου 30 ώρες (τετραήμερο). Η κατάρτιση θα πραγματοποιείται 8.00-15.00 (28-29 Μαΐου και 2-3 Ιουνίου).

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για να δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου πατήστε εδώ.

Seed Ecology V - Seeds in the Web of Life

Brazil, 21-25 August 2016

SEED ECOLOGY conferences are international, thematic, scientific meetings devoted exclusively to Seeds and the Environment. Seed ecology (dispersal, predation, soil and canopy seed banks, ecophysiology of dormancy and germination, and topics in seed research related to evolution, conservation and ecosystem functioning) is currently an extremely active area of ecology, which links to plant conservation, restoration ecology, and global change research. In addition, seed ecology has profound implications for the composition and diversity of plant communities and, through the study of seed dispersal and predation, promotes collaboration between botanists and zoologists. The abstracts will be assigned to one of the following six areas: (1) evolutionary seed ecology, (2) frugivory and seed dispersal, (3) seed bank, (4) seed germination and dormancy, (5) seed ecology applied to agriculture, and (6) seed ecology applied to biodiversity conservation and restoration.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

Institute for Field Biology - Field Courses 2015

The Institute of Field Biology (IFB) provides leadership in the knowledge of biological diversity based upon field methods. The IFB conducts field research courses in Spain for graduate and postgraduate students at an early stage in their training. The courses are taught in English and are suitable for students in disciplines such as biology, ecology, environmental sciences, and environmental management. The Field Skills course in September 2015, and the Biodiversity and Conservation Field Course in October 2015, have an application deadline on 30 May 2015. For more information visit the website.

Οικονομική υποστήριξη μεταπτυχιακών φοιτητών για συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο “Photosynthesis Research for Sustainability – 2015”

Το ΔΣ της ΕΒΕ ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του συναδέλφου Δρ Κώστα Σταματάκη, Συμπροέδρου του Διεθνούς Συνεδρίου “Photosynthesis Research for Sustainability – 2015” in honor of Dr. George C. Papageorgiou (που θα πραγματοποιηθεί στο Κολυμπάρι Κρήτης, από 21-25 Σεπτεμβρίου 2015) για την στήριξη του Συνεδρίου (http://photosynthesis2015.cellreg.org/).
Το ΔΣ, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής ενίσχυσης των νέων ερευνητών αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΒΕ αποφάσισε να υποστηρίξει τη συμμετοχή 5 μεταπτυχιακών φοιτητών με το ποσόν των 150 ευρώ έκαστος/η.
Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που προγραμματίζουν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο να στείλουν αίτηση προς το ΔΣ με σύντομη αιτιολόγηση καθώς και ένα πρόσφατο, βιογραφικό σημείωμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Απαραίτητη προύπόθεση υποψηφιότητας είναι ο/η ενδιαφερόμενος/η να είναι μέλος της ΕΒΕ (ή να γίνει στο μεταξύ).
Η χρηματική υποστήριξη θα καταβληθεί αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου και με την αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής τους από τον Δρ Σταματάκη.
Προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για την οικονομική υποστήριξη: 20 Απριλίου 2015.

Aναγόρευση του Καθ. Arne Strid σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Την Τετάρτη 1η Απριλίου, ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Καθ. Arne Strid σε επίτιμο διδάκτορα μετά από πρόταση των Τμημάτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Βιολογίας στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την πρόσκληση για την εκδήλωση.

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 'Τα δάση της Ελλάδας, η αξία τους και η σημασία της σωστής διαχείρισής τους'

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, ώρα 09:00 - 13:30, στη Συνεδριακή Αίθουσα, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.  

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας.

ECOPLANTMED International Conference 'Ecological Restoration in the Mediterranean region: Challenges and Opportunities'

Beirut, Lebanon, 15-16 October 2015

The conference focuses on ecological restoration of Mediterranean type habitats and intends to highlight the importance of using native plants for restoration.It will address issues such as: cases of restoration of Mediterranean habitat types, criteria to select species for restoration purposes, importance of the seed banks in conservation of plants for restoration, genetic quality of plants, morpho-physiological quality of plants.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σας προσκαλεί στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στην Πάτρα με τίτλο «Η επιστήμη των Φυτών θεμέλιο για τη Διατήρηση της Φύσης». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως 11 Οκτωβρίου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.confer.upatras.gr/). Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών. Όλες οι πληροφορίες και τα νέα του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου θα βρίσκονται εντός του Μαρτίου 2015 στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την 1η ανακοίνωση.

International Meeting “Photosynthesis Research for Sustainability – 2015” in honor of Dr. George C. Papageorgiou

Στο Κολυμπάρι, Χανίων 21-26 Σεπτεμβρίου 2015 διοργανώνεται συνέδριο προς τιμήν του Γ.Χ. Παπαγεωργίου με τίτλο “Photosynthesis Research for Sustainability – 2015 in honor of Dr. George C. Papageorgiou". Κατόπιν συννενοήσεως με την Διεθνή Οργανωτική επιτροπή η συμμετοχή (Registartion fee) των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τους ξένους επιστήμονες (80 Ευρώ, Μεταπτυχιακοί 30 ευρώ). Οι τιμές αυτές είναι συμβολικές και είναι μια καλή ευκαιρία ιδιαίτερα για τους νέους να αλληλεπιδράσουν με σημαντικούς επιστήμονες του Εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες στον συνάδελφο Δρα Κώστα Σταματάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

Προκήρυξη του ΜΔΕ 'Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών, (ΒΑΦ)' στο ΑΠΘ

Προκηρύχθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, η εισαγωγή δέκα φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών, (ΒΑΦ)» που χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Η διάρκεια του ΠΜΣ είναι 4 διδακτικά εξάμηνα (2 έτη). Πληροφορίες για το ΠΜΣ καθώς και οδηγίες υποβολής αιτήσεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://bnp.bio.auth.gr/. Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 5 έως 20 Φεβρουαρίου 2015.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα και το κείμενο της ανάρτησης.

12th European Dry Grassland Meeting: From Population Biology to Community Ecology

Mainz, Germany, 22-27 May 2015

Palearctic dry grasslands have a long tradition of community analysis and description, leading to a detailed picture of these habitats, especially in Central Europe. In contrast, research on the biology of species and populations, such as pollination biology, dispersal ecology, demography or population genetics, is expanding rapidly. The connection between the two scientific disciplines is often weak although, actually, populations are part of communities and communities consist out of populations. In the EDGM the focus will be on this connection between population biology and community ecology for all dry grassland biota (invertebrates, vertebrates, non-vascular plants, vascular plants, fungi and lichens).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

International conference of young scientists "Scientific principles of biodiversity conservation"

Lviv, Ukraine, 21-22 May 2015

Council of Young Scientists of the Institute of Ecology of the Carpathians NAS of Ukraine invites you to participate in I (XII) International conference of young scientists ‘SCIENTIFIC PRINCIPLES OF BIODIVERSITY CONSERVATION’. During the conference it is planning to discuss the results of original research and theoretical generalizations of such areas: 1. Problems of biodiversity conservation; 2. Management of biodiversity on the protected areas; 3. Biomonitoring of the natural environment.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

ICCB : 27th International Congress for Conservation Biology, 4th European Congress for Conservation Biology

Montpellier, France, 2-6 August 2015

The Society for Conservation Biology (SCB) teams up for the first time with Agropolis international and the French Foundation for Research on Biodiversity (FRB) to host the 27th International Congress for Conservation Biology (ICCB) and the 4th European Congress for Conservation Biology (ECCB) to be held on August 2-6, 2015 in Montpellier, France. The joint meeting brings together our international community of conservation professionals to address conservation challenges and present new findings, initiatives, methods, tools and opportunities in conservation science and practice. Scientists, students, managers, decision-makers, writers, and other conservation professionals across the globe are invited to participate in this event.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

13th meeting of the Society for Geology Applied to Mineral Deposits "Mineral Resources in a Sustainable World"

Nancy, France, 24-27 August 2015

The Society for Geology Applied to Mineral Deposits (SGA) is an international scientific society that promotes the science of mineral deposits geology. Its worldwide membership of approximately 1,300 is composed of researchers, professionals and students from university, industry and government interested in economic geology, mineral resources, industrial minerals and environmental aspects related to mineral deposits. The 13th SGA meeting will be organized by the French CNRS and a group of French, Belgian and German universities.
The topic of a session (number 15) will be ‘Phytomining strategic metals and other elements from naturally mineralised soils and mineral wastes’.
A workshop (number 3) on agromining technology from soil and land management to biomass valorization and refining of metal products will follow the conference from the 28th to 29th of August 2015.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

International conference on Temperate Orchid Research & Conservation (TORC'15)

Samos, Greece, 14-18/04/2015

TORC’15 is bringing together first-in-class scientists and field practitioners from around the world across different disciplines as biology, chemistry, phylogenetics, agronomy, pharmacy, ecology and conservation.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

Εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 την Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική 15ετούς διάρκειας και το 5ετές Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα αποκτά ύστερα από 15 χρόνια προσπάθειας και διαβούλευσης τη δική της στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της και τη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Επιπλέον, αποτελεί εκπλήρωση στο ακέραιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ, την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και τις Ομάδες των Συντελεστών.

 

Plant Biology Scandinavia 2015 - the 26th SPPS Congress

Stockholm, Sweden, 9-13 August 2015

The SPPS congress is an excellent forum for useful exchange of ideas and scientific data between plant biologists, researchers and students from Scandinavia and the rest of the world. The congress welcomes everyone interested in plant biology. The venue of the congress is the magnificent Aula Magna, located at Stockholm University in the beautiful city of Stockholm.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

XIX International Botanical Congress

Shenzhen, China, 23–29 July 2017

The Chinese botanical community invites you to Shenzhen, China in July 2017 to participate in the XIX International Botanical Congress. The community grows enormously in the past decades in number of members, capability of creativeness, and importance in international biological sciences. Developing international collaboration is a basic strategy of its members for mutual benefits and discovering integrated solutions for addressing global issues.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

International Biogeography Society: 7th International Conference

University of Bayreuth, Germany, January 8th – 12th, 2015

The University of Bayreuth welcomes the International Biogeography Society for its 7th international conference. This modern research university has a major focus on ecological research housed in the Bayreuth Center for Ecology and Environmental Research (BayCEER). Novel concepts for research and teaching are established such as the Ecological-Botanical Gardens and the Global Change Ecology study program.

The conference will be marked by four plenary symposia, keynote lectures by the awardees of the society’s Alfred Russel Wallace Award and the MacArthur and Wilson Award, contributed paper sessions, and dynamic poster sessions over the lunch and evening. Topical focus sessions will span the breadth of biogeography, from watersheds to the global scale, from Paleozoic to the Anthropocene, and from microbes to megafauna.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας διοργανώνεται από την Ελληνική Οικολογική Εταιρεία, την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία και την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, στο διάστημα 9-12 Οκτωβρίου 2014, με θέμα: "Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία".

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου:

 

Hμερίδα ‘Γενετικοί Πόροι: η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια στην Ε.Ε.’

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος την Δευτέρα 9.12.2013, 9.30-15.00, στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατεβάστε την πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή: